14/11/14

Els 'drons', un negoci que s'enlaira

Empreses, professionals i universitats dels EUA veuen els avions no tripulats com un sector emergent i lucratiu.

Als Estats Units, multinacionals, emprenedors i universitats no volen esperar. Volen arribar preparats a l’any 2015, per quan s’espera que sigui legal l’ús comercial de vehicles aeris no tripulats. L’ús civil dels drons s’albira com un bon negoci de futur, que crearà milers de llocs de treball i generarà milions de dòlars cada any.


Tothom vol ser a la línia de sortida. Els professionals saben que, fins a 2015, el sector ja haurà creat 70.000 llocs de treball, les grans empreses treballen en crear prototips per estar preparats, els emprenedors munten negocis especialitzats en un sector ple de nínxols i, és clar, les universitats volen formar diplomats en aquesta matèria.



El món vist des dels 'drones'

A la web Travel by Drones, on se situen en un mapa tot de vídeos geolocalitzats amb enregistraments des de l'aire: 'Volem donar-te l'oportunitat de descobrir el món a través de la perspectiva dels "drones".

‘DRONES’ I DRETS

El brunzit dels drones s’imposa. Amazon ha començat a provar l’enviament de paquets amb vehicles no tripulats. Google, també. Els  drones vigilaran fronteres des d’Arizona al Mediterrani. La Generalitat ha anunciat que comptarà amb un d’aquests vehicles per a la campanya d’incendis 2015. Dronestagram és la nova xarxa social per compartir fotografies i vídeos fets des d’avions no tripulats. Drones amb càmeres de televisió sobre els estadis de futbol. Paparazzis no tripulats que roben imatges i s’infiltren en la nostra privacitat. És el gran negoci en expansió. L’arma que tothom vol tenir.



Els Estats Units, la Xina, Israel, el Regne Unit i l’Iran ja els utilitzen. Suïssa, França, Itàlia, Espanya, Grècia i Suècia col·laboren en el desenvolupament d’un model propi, el Neuron. Rússia diu que posarà el seu en servei el 2020. El Pakistan ha demanat ajuda als xinesos per poder utilitzar aquests avions en la lluita contra els talibans.

La indústria de l’armament ha trobat una nova joguina -amb moltes aplicacions civils- però ningú ha resolt encara com afecten els drones als drets fonamentals, com el dret a la privacitat i a la pròpia imatge. Com es regularà aquest nou trànsit aeri? Quines conseqüències tindrà per a la guerra si s’imposa aquesta temptació que relativitza el cost de donar l’ordre de matar? I per a aquells que premen el botó a milers de quilòmetres de distància?

Unes característiques tècniques

Alçada de vol:        fins a 2000 metros, sempre a la vista del piloto que el comanda des del terra.
Nº hèlix:                     generalment 4.
Pes:                           3 Kg.
Mesura:                     variable 50 cm, 70 cm, 120 cm
Autonomia:       20 – 30 minuts. Monitorats amb control remot. Podem programar-se l’enlairament, itinerari i aterratge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada